Anne Marieke Kussendrager

‘Als je zicht hebt op jezelf, kun je ook de ander zien.’

Mijn jeugd werd gekenmerkt door ruimte, stabiliteit, creativiteit en muziek. Het was voor mij een logische stap om mij óf de kunst of in de muziek in te gaan. Het werd een gitaarstudie bij Guido Topper aan het conservatorium in Leeuwarden en bijvak viool bij Lex Korff-de Gidts.

Na mijn studie ben ik als programmamaker en regisseur voor de landelijke en regionale omroepen gaan werken. Ik heb met vele musici, dirigenten, orkesten en koren opnames gemaakt.
Toen ik later ook als docent in de Kunsteducatie belandde, werd ik gevraagd om bijscholing voor personeel in de Noordelijke regio te organiseren, zowel inhoudelijk als productioneel.

Ik heb zo enkele jaren gewerkt aan de ontwikkeling van organisaties die door bezuinigingen flink onder vuur lagen. Daarmee kwam steeds meer de nadruk op de adviesrol voor de leidinggevenden in de sector, waarbij coaching een belangrijke component was.

Een aantal grote veranderingen, zoals een scheiding en het faillissement van een organisatie en daarmee verlies van baan, en daaropvolgend een burn-out, was het voor mij een logische stap naar verdieping en onderzoek naar omgang met verandering en bijkomend verlies.

Secure Base leiderschap
Mijn uitganspunt is, dat mensen die meer inzicht hebben in zichzelf, ook beter kunnen functioneren, effectiever kunnen zijn, in relatie tot anderen en hun eigen doelen. Voor leidinggevenden: als zij zich verbonden kunnen voelen met zichzelf kunnen zij ook beter verbinding in de organisatie creëren. Door de eigen kwetsbaarheid te kennen ruimte kunnen geven aan anderen. Ook voor docenten en hun leerlingen speelt hetzelfde. Als mensen voor zichzelf een secure base kunnen zijn en de wortels van hun eigen leiderschap kennen, kunnen zij daar hun kracht ervaren en inzetten. Kunnen zij ook een secure base zijn voor anderen, die daardoor hun eigen kracht kunnen ervaren en uitgedaagd kunnen worden om te ontwikkelen.

Transitiecirkel
Ik werk veel aan de hand van de thema’s van de Transitiecirkel. In elk veranderproces speelt afscheid nemen en verlies een rol. Maar ook: hoe speelt onze herkomst een rol in ons (persoonlijk) leiderschap en het houden van focus.
Juist het onderkennen en werken met deze thema’s maakt dat veranderprocessen uiteindelijk succesvoller zijn. Ik heb me gespecialiseerd in het werken met deze thema’s en dit is een belangrijk onderdeel in mijn coachpraktijk.
De specifieke coaching met betrekking tot verlies is te vinden bij het onderdeel ‘Atelier Veerkracht’.

Rust en reflectie
Mensen zijn meer is dan alleen cognitie en ratio. Juist de verbinding met jezelf ontstaat vanuit rust en reflectie, de tijd nemen. Als musicus en beeldend werker ken ik die rust goed. Ik werk daarom graag met een breed scala aan coachtechnieken, TA, NLP, Cognitieve gesprekstechnieken, systemisch werk en daarbij ook creatieve technieken en muziek, lichaamswerk en geleide meditaties. Zo kan ik altijd kiezen wat nodig is om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de vraag.

Creatief-Leven
Creatief-Leven is een naam die past bij wat het is. Ik hou er zelf van met creativiteit te leven. Ik speel als altviolist in diverse ensembles en orkesten. Ik ervaar hoe muziek me compleet maakt, mij gezond houdt.
Daarnaast werk ik veel met textiel en op andere manieren beeldend.
Ik wil ook graag op een creatieve manier aan ontwikkeling werken. Met mensen die bij mij komen werk ik aan de leiderschapsthema’s, verbinding met zichzelf, vertrouwen in zichzelf, om van daaruit creatief in het leven te kunnen staan, een leider te kunnen zijn voor anderen.

Meer informatie over mijn werkwijze vind je hier.

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek? Je kunt mij altijd bellen.

 

Mijn opleiding:

Opleidingen

Leergang Secure Base Coachen, Professioneel begeleiden in het perspectief van hechting/ professioneel begeleiden bij transitie (2016), Jakob van Wielink en Denise van Geelen (De School voor Transitie)

Professioneel coach – Coach practitioner (2013), Alba Academie Veldhoven

Masteropleiding SEN, ‘Inspirerend leidinggeven aan innovatie’ (2012), Fontys Hogeschool Tilburg 

Meercameraregie en -assistentie (2003), Media Academie Hilversum

Klassiek gitaar en ensembleleiding (1985), Conservatorium Leeuwarden

 

Specialisatiecursussen en -trainingen

 • Masterclass Professioneel begeleiden bij levenstransities (2017), Prof. Robert A. Neimeyer, Ph.D.
 • Masterclass Secure Base Coachen: Hoe werkelijke verbinding leidt tot ongekende veranderingen (2016), George Kohlrieser
 • Masterclass Secure Bases in Organisaties. Vormgeven aan transitie (2016), Jakob van Wielink en Denise van Geelen (De School voor Transitie)
 • Professioneel begeleiden van verlies vanuit systemisch perspectief (2015), Jakob van Wielink
 • Professioneel begeleiden bij verlies (2014), Alba Academie Veldhoven
 • Transactionele analyse, werken met Functional Fluency (2015), Martian Slagter
 • Werken met creativiteit en muziek coaching en training (2014), De Muzen aan het woord
 • Teamcoaching (2014), Alba Academie Veldhoven
 • Meridiaan Chi Kung, basiscursus (2013)
 • Rebalancing massage, vervolgcursus (2012)
 • Rebalancing massage, basiscursus (2012)