Secure Base Coaching

secure bases

We leven constant met verandering. En of het nu gaat om grote reorganisaties, verlies van baan of een dierbare, of ontwikkeling van nieuwe perspectieven en doelen, het gaat om verandering. En bij verandering hoort ook altijd verlies, afscheid. Daarom vinden we transitiemomenten vaak zo lastig.

Hoe gaan we om met de weerstand of andere emoties die ontstaan, bij onszelf, en bij anderen? Hoe kunnen we daarin voor onszelf en anderen een secure base zijn?

‘Een secure base is een persoon, plaats, doel of object dat ons een gevoel van bescherming, veiligheid en zorg verschaft. Het biedt een bron van inspiratie en energie voor uitdaging, onderzoek, het aangaan van risico’s en het zoeken van nieuwe uitdagingen.’

George Kohlrieser.

In ons leven ontmoeten we meerdere secure bases. Dit zijn mensen, onze ouders of andere belangrijke verzorgers, dieren, leraren of situaties die ons enerzijds veiligheid bieden en ons anderzijds ook uitdagen. Door hen durfden we stappen te zetten die we anders misschien niet hadden gedurfd, zij dagen ons uit en altijd en zijn er voor ons, ook als het lastig is. Deze secure bases blijven in onze herinnering en blijven een bron van inspiratie en vreugde. Wij worden gevormd door deze secure bases. De mate van veiligheid die er is of was bepaalt hoe we met situaties om kunnen gaan en hebben geleerd om te gaan. Dit is dus voor iedereen anders.

Als coach, leidinggevende of docent wil je ook die secure base zijn, voor de mensen met wie je werkt en ook voor jezelf. Je wil je eigen beweging en emoties kennen in situaties die lastig zijn en wrijving geven. Omdat je dan werkelijk een secure base kunt zijn en ruimte kunt laten ontstaan voor werkelijke verandering en creativiteit.