Lichaamsbewustzijn voor musici

Doel: voorkomen van spanningsklachten en bevorderen van flexibiliteit bij musici.

Als instrumentalist heb je eigenlijk twee instrumenten. Het instrument waar je op speelt, je viool, cello, hobo, piano, gitaar, noem maar op. Maar misschien wel het belangrijkste instrument is je eigen lichaam. Net als een sporter moet een musicus daar zuinig op zijn, en weten hoe het in te zetten.

Een groot risico bij musici is het ontwikkelen vaak spier-, gewrichts- en spanningsklachten. Die zijn vaak een gevolg van te veel spelen met een verkeerde houding of niet kunnen ontspannen. Scheef staan of zitten, niet kunnen omgaan met de misschien lastige eisen van het instrument.

In de reguliere les wordt veelal aan de muzikale facetten van het spel gewerkt, vingerzetting, zuiverheid, frasering, streekvoering…
Maar hoe zit het eigenlijk met je belangrijkste instrument, je lichaam? Hoe sta of zit je?

 

Inhoud van de les(sen):

Lichaamsbewustzijn, stabiliteit en flexibiliteit, spanning en vooral ontspanning. Oefeningen zijn gebaseerd kennis en ervaring uit allerlei stromingen die gericht zijn op houding en lichaamsbewustzijn: mensendieck, lichaamswerk, mindfulness, yoga, meditatie.

We doen  oefeningen enerzijds zonder instrument waarbij we ons kunnen focussen op ons lichaam als middelpunt. Vervolgens maken we ook heel praktisch de transfer naar bewustzijn mèt instrument zodat je ook de verbinding tussen het voelen van je lichaam en het spelen op het instrument kunt gaan maken. We doen oefeningen staand, zittend, in sommige gevallen liggend, al naar gelang wat nodig is voor het lichaamsbewustzijn en flexibiliteit te bevorderen.

Voor wie?
Lessen voor individuen en groepen.